Verjaardag

0

Was het maar zo eenvoudig om via één kop ‘verjaardag’ een overzicht te geven met de beste kado’s… We kiezen ervoor om een overzicht te geven per leeftijdsgroep en per geslacht. Hierdoor denken we een overzicht te kunnen realiseren wat zo overzichtelijk mogelijk is.

Tips bij het vieren van een verjaardag

We hoeven uiteraard niet al te veel uit te leggen over het doel van de verjaardag. Het is immers een jaarlijks terugkerend feest, waarin wordt stilgestaan bij het weer een jaartje ouder worden van een persoon, kind, vriend, vriendin, kennis, collega of familielid. Dit wordt dan feestelijk gevierd!

Kinderverjaardagen met alle toeters en bellen en veel kleur zijn vaak een leuk feestmoment, maar zeker ook ouderen, tieners of andere volwassen personen kunnen op een leuke manier hun verjaardag te vieren, of verrast worden met leuke ideeën of een leuk kado door anderen. Het is immers het stilstaan bij het bereiken van een nieuwe mijlpaal in het leven, soms zelf een jubileum.

Speciale verjaardagen

Zogenoemde kroonjaren (veelvouden van 10) worden vaak uitgebreider gevierd of zijn aanleiding voor een feest. Ook de leeftijd dat men voor de wet volwassen wordt (achttien) en het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd viert men vaak op bijzondere wijze.

Een aantal kroonjaren heeft een speciale naam gekregen; deze zijn allemaal afkomstig uit de bijbel.

50 jaar: Abraham of Sara
60 jaar: Isaak of Rebekka
70 jaar: Jacob of Rachel
80 jaar: Jozef of Asenath
90 jaar: Efraïm
100 jaar: Methusalem

Wanneer iemand 50 jaar is geweest, wordt vaak gezegd dat hij Abraham heeft gezien. Dit berust op een interpretatie van Johannes 8:57: Gij zijt nog geen vijftig en ge hebt Abraham gezien?. Voor een 50-jarige vrouw wordt meestal Sara genoemd. De jarige wordt vaak uitgebeeld met een pop en daarbij een treffende leuze over de jarige. Ook kan een Abraham of Sara als koek geschonken worden aan de jarige. Na deze leeftijd wordt wel gezegd dat men “weet waar Abraham de mosterd vandaan haalde”.

Wanneer in Nederland iemand honderd jaar wordt, krijgt hij/zij ook vaak felicitaties vanuit de gemeente waar men woont. Het is tot nu toe min of meer de traditie dat de koningin een persoonlijke brief stuurt. Ook komt de burgemeester wel eens op bezoek om zijn felicitaties over te brengen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 2012-2024 Kado tips en informatie voor hem en haar. All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.